Szárazépítészeti Design

Esővízgyűjtő házilag a környezettudatosság jegyében (8 kép)

Esővizet gyűjteni több szempontból is megéri: pénzt lehet spórolni vele, határozottan környezetbarát cselekedet és a nyári szárazság idején kiváló vízforrást biztosít szomjazó növényeinknek, amikor esetleg vízkorlátozást vezetnek be a nagy melegre való tekintettel.

Az esővíz gyűjtésére többféle, készen kapható eszköz is rendelkezésre áll, de miért ne csinálhatnánk ezt is házilag, olcsón, néhány egyszerű alapanyag felhasználásával?

101269635.jpg.rendition.largest

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb méretű műanyag kuka
  • 1 nagy tubus vízálló ragasztó a tömítéshez
  • 2 műanyag tömítőgyűrű
  • 2 fém alátét
  • 1 hordócsap
  • 1 fúrófej
  • 1 csővéglezáró

101269641.jpg.rendition.largest

Első lépésként fúrjunk egy lyukat közel a kuka aljához: ebbe a lukba fogjuk illeszteni a hordócsapot. (A fúrófej nagysága semmiképpen ne legyen nagyobb, mint a csap átmérője!)

101269630.jpg.rendition.largest

Állítsuk össze a csapot: először a fémalátétet szereljük rá, majd következik a műanyag párja – ez utóbbi megakadályozza az összegyűjtött víz szivárgását.

101269633.jpg.rendition.largest

Kenjük körbe vízálló ragasztóval a műanyag alátétet és tegyük be a csapot az előre kifúrt lukba. Hagyjuk teljesen megszáradni a ragasztót, majd a kuka belső felén is rögzítsük a másik műanyag, illetve fém alátétet a csapon és egy csővéglezáróval fixáljuk le az egészet.

101269634.jpg.rendition.largest

Következő lépésként óvatosan vágjuk egy nagyobb nyílást a kuka tetején: ezen keresztül gyűlik majd az esőcsatornából kifolyó víz a tárolóba. (Tipp: érdemes a kuka felső széléhez közel egy vagy két kisebb rést is vágni, hogy így akadályozzuk meg a túltelítődést, a felesleges víz akadálytalanul távozhat.)

101269637.jpg.rendition.largest

Végezetül egy nagyobb méretű szúnyoghálódarabot helyezzünk el a kukafedél alatt, így nem fognak szúnyogok, legyek és egyéb bogarak kerülni az esővízbe.

101269638.jpg.rendition.largest

A fenti útmutató alapján bárki nekifoghat és pár óra alatt, néhány szimpla hozzávalóból el is készítheti a saját, környezetbarát esővízgyűjtőjét.
Nem fantasztikus?

letöltés

Amennyiben van Neked már otthon saját készítésű ötletes esővízgyűjtő tárolód – akkor fotózd le és küldd el nekünk. Szeretnénk megjelentetni egy hazai kertbarátok által készített gyűjteményt. 😉

Forrás: Better Homes and Gardens
Írta: R. Fonyó Barbara

 

Ha tetszett az összeállításunk, akkor bátran csatlakozz
Szárazépitészeti Design népes táborához, melyet ITT is megtehetsz.
Így nem maradsz le a mesés otthontúráinkról, kreatív lakberendezési ötleteinkről, inspiráló blogbejegyzéseinkről sem!

Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!